دسترسی آسان گردشگران به همه نقاط گیلان، برگزاری تورهای غیرمجاز و آفرودسواران فاقد مجوز به دغدغههای زیست محیطی و گردشگری استان تبدیل شده و امروز سهشنبه ادارهکل حفاظت محیط زیست گیلان برپایی تورهای فاقد مجوز و آفرودسواران به ییلاقات رودبار را ممنوع و تخطی از آن را مستوجب جرائم و مجازات سنگین اعلام کرد.
به گزارش نیمرخ/ فضای مجازی و تبلیغات آن رگههای زندگی نوین را درنوردیده و در کنار دلچسبیهایش گاه خطرآفرین آدمیان و گاه طبیعت و محیط زیست میشود؛ از برآیند کلام صاحبنظران چنین برمیآید که دنیای مجازی، فضای انتخاب را گسترده و البته فرآیند نظارت را اندکی سختتر کرده، اما لازم است گردشگران آگاه باشند که انتخاب تورهای غیرمجاز، انتخاب سفری پرخطر و هولناک است.
مدیر یکی از دفاتر خدمات مسافرتی گیلان، انتخاب تورهای غیرمجاز از سوی مردم را تنها به دلیل ناآگاهی عنوان کرد و گفت: اطمینان دارم اگر اطلاعرسانی در این زمینه به خوبی انجام شود و مردم نسبت به عواقب انتخاب سفر با این تورها آگاه شوند به هیچ عنوان حاضر به همراهی با این گروههای خطرآفرین نخواهند شد.
وی افزود: اگر چه گردشگری با تورهای غیرمجاز ارزانتر و آزادتر از سفر با تورهای استاندارد و مجاز از سوی دفاتر خدمات مسافرتی است اما عواقب انتخاب تورهای غیرمجاز به قدری سنگین است که اگر مردم از آن به درستی آگاه شوند به قطع از سفر با این گروهها صرفنظر میکنند.
اما امروز سه شنبه روابط عمومی و امور رسانهای ادارهکل حفاظت محیط زیست استان گیلان گزارش داد: رئیس اداره شهرستان رودبار با ارسال گزارشی به دادستان عمومی انقلاب شهرستان خواستار جلوگیری از تردد تورهای گردشگری بدون مجوز وآفرودسواران در ییلاقات این منطقه شد که پس از بررسیهای کارشناسی، محسن یوسفی دادستان عمومی و انقلاب رودبار با صدور دستوری فوری، توقف تردد تمامی تورهای گردشگری فاقد مجوز را در این منطقه اعلام کرد.
بنا به گزارش یادشده رئیس اداره محیط زیست رودبار بیان کرد: این اقدام پس از گزارشهای متعدد درباره تخریب محیط زیست ناشی از فعالیتهای غیراصولی تورگردانان انجام گرفته است.
علی فرهی ادامه داد: اخیرا مشاهده شده تورهای غیرمجاز به ویژه از استانهای پرجمعیت با تبلیغات بسیار خیره کننده در فضای مجازی اقدام به ثبت نام گردشگران به تعداد بسیار زیاد و بیش از ظرفیت قابل تحمل محیطی و اکولوژیکی مقصد که ییلاقات رودبار است، میکنند که نه تنها منابع طبیعی را نابود، بلکه امنیت گردشگران را نیز به خطر میاندازند و این وضعیت هیچ سنخیتی با اهداف طبیعتگردی که بخش عمده آن حمایت از جامعه محلی است، ندارد.
فرهی تاکید کرد: با توجه به دستور دادستان از این پس تنها تورهای دارای مجوز و لیدرهای متعهد به قوانین محیطزیستی اجازه فعالیت خواهند داشت.
وی اضافه کرد: براساس این دستور متخلفان با جریمهها و مجازاتهای سنگین حسب مفاد ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی و پیگرد قانونی ناشی از تمرد از دستور قضایی مواجه خواهند شد.
دسترسی آسان گردشگران یکی از مشکلات گردشگری گیلان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان نیز در گفت و گو با ایرنا ضمن هشدار، تاکید داد: جنگلهای هیرکانی به عنوان دومین میراث طبیعی ایران بر اساس معیار ۹گانه به شماره ۱۵۸۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده و جادههای جنگلی هیرکانی محل جولان آفرودسواران نیست.
جهانی تصریح کرد: یکی از مشکلات گردشگری گیلان در زمان حاضر آن است که گردشگر با هر وسیله نقلیه به همه نقاط استان دسترسی دارد و این به لحاظ حفاظت از گونههای نادر زیست محیطی صحیح نیست. در گذشته در تمام مناطق جنگلی استان از جمله جنگلهای هیرکانی جادههای طرح جنگل احداث شده بود که امروز این جادهها محل جولان آفرودسواران و مسیری برای دسترسی گردشگران به عمق این جنگلهای ارزشمند است.
وی ادامه داد: جنگلهای هیرکانی در تیرماه سال ۱۳۹۸ در چهل و سومین گردهمایی جهانی یونسکو در کشور آذربایجان - باکو - بهعنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است؛ مناطق حفاظت شده سیاهرود رودبار، گشت رودخان و لیسار با مساحت ۵۸ هزار و ۵۳۴ هکتار در این استان قرار دارند.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان بیان کرد: از این جنگلها بهعنوان «فسیل زنده» یا «موزه طبیعی» و مادر جنگلهای جوان اروپا و شمال آمریکا یاد می شود زیرا خاستگاه و یکی از مهمترین پناهگاههای باختر اوراسیا برای گونههای گیاهی باقیمانده از دوران سوم زمین شناسی، انواع نادر و در معرض خطر گیاهی و جانوری و گونههای بومی محلی، منطقهای و جهانی به شمار میروند.

جهانی یادآورشد: اگرچه پیشینه هزاران سال همزیستی با انسان از آسیبهای فراوان به این جنگلهای باستانی و یگانه حکایت میکند اما در شیبهای تند و غیرقابل دسترس و ارتفاعات بالا، بخشهای وسیعی از جنگلهای هیرکانی روند تکامل طبیعی خود را میپیمایند و این امر ما را بر آن میدارد که در حفاظت از این گنجینه ارزشمند باستانی بکوشیم.
وی اظهار کرد: پیشنهاد ما آن است مسیرهای طرح جنگل در مدیریت منابع طبیعی باشد و فرمانداران، بخشداران و دهیاران ۱۷ شهرستان مدیریت گردشگران منطقه خویش را همانند روستای حلیمهجان عهدهدار شوند تا گیلان از گزند آسیبهای گردشگری در امان مانده و بهرهمندی از بخش خصوصی و مدیریت دهیاری موجب رونق اقتصاد محلی شود.
این مسئول با بیان اینکه متاسفانه برخی از آثار تاریخی استان از گزند دشنه و یادگار نویسی گردشگرنماها در امان نمیماند و حتی گاه از به یادگار بردن سنگوارهها نیز نمیگذرند، گفت: معتقدم تمام روستاها باید از مدیریت گردشگری توسط دهیاران بهرهمند شده و این گونه نباشد که گردشگران در هر کجا بخواهند، اقامت گزینند.
بر اساس اعلام مسئولان محلی، گردشگری کنترل نشده و حضور تورهای بدون مجوز در ییلاقات رودبار واقع در جنوب گیلان به ویژه در مناطق بکر، منجر به آسیبهای جدی به پوشش گیاهی، آلودگی ناشی از رهاسازی زباله و اختلال در زیستگاه حیات وحش شده است؛ این تورها عموما بدون نظارت لیدرهای آموزش دیده و رعایت استانداردهای زیست محیطی فعالیت میکنند.
انتظار میرود با اجرای دستور ممنوعیت ورود تورهای فاقد مجوز و آفرودسواران از سوی دادستان انقلاب رودبار روند تخریب محیط زیست در ییلاقات این شهرستان کند شده و فرصتی برای احیای مناطق آسیب دیده فراهم شود از سوی دیگر نظارت بیشتر بر برگزاری تورهای گردشگری و فرهنگسازی در خصوص گردشگری مسئولانه؛ توسعه پایدار این صنعت را در استان به همراه داشته باشد.